7. Gigi Membantu Dalam Pertuturan

img

Professor Dr. Rahimah Abdul Kadir

( BSc, DDS, MSD, MPH, DrPH )

7. Gigi Membantu Dalam Pertuturan

img

Gigi penting untuk menghadamkan makanan. Gigi perlu dijaga dengan baik agar ia kekal sepanjang hayat. Bagaimanapun ramai di kalangan anda yang mengabaikan tanggungjawab untuk menjaga kebersihan gigi. Akhirnya, gigi rosak pada peringkat usia yang masih muda.

Tabiat penjagaan gigi perlu disemai dari sekarang. Selain perlu dibersihkan setiap hari anda juga perlu mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi gula berlebihan.

Mengapa kita perlu menjaga gigi supaya dalam keadaan baik? Selain berfungsi untuk menambah kecantikan, gigi juga bertujuan mengunyah makanan dengan sempurna. Ini bagi memudahkan perut menghadam makanan yang diambil. Gigi juga diperlukan supaya pertuturan menjadi lebih jelas. Gigi membantu lidah dalam membentuk sebutan sesuatu huruf.

Dalam keadaan itu makanan yang diambil akan menghadapi masalah penghancuran makanan yang tidak sempurna. Ini memerlukan bahagian perut "bekerja lebih keras" untuk menghadamkan makanan sebelum ditukar menjadi tenaga.Selain itu gigi susu juga memainkan peranan untuk membentuk tulang rahang yang betul.

Pernahkah anda melihat rakan yang tidak mempunyai gigi yang lengkap terutama pada bahagian hadapan? Cuba bandingkan dengan rakan yang mempunyai set gigi yang lebih sempurna. Tidakkah mereka lebih menarik? Gigi merupakan "aksesori" untuk mencantikkan rupa paras kita. Ini terutamanya apabila anda tersenyum.

Klinik pergigian bukan sahaja menyediakan kemudahan rawatan untuk memeriksa gigi yang rosak malahan ia turut menganjurkan aktiviti pendidikan kesihatan gigi kepada anda. Dalam aktiviti itu, jururawat akan menunjukkan kepada anda kaedah memberus gigi yang betul. Pengetahuan ini penting kerana ia akan memastikan sisa makanan yang terlekat di celah gigi dapat dikeluarkan. Ini akan mengelakkan gigi anda daripada dijangkiti karies gigi.

Di samping itu pelbagai aktiviti yang menarik turut dijalankan seperti aktiviti mewarna, petunjukkan boneka, tayangan video dan permainan berunsurkan pendidikan kesihatan gigi. Aktiviti itu bertujuan memberi pendedahan awal kepada anda cara yang betul menjaga gigi supaya gigi anda dapat dikekalkan selama mungkin.

Ini juga untuk memberi pengalaman yang berguna dan untuk mengikis tanggapan selama ini klinik gigi merupakan suatu tempat yang menakutkan. Ibu bapa juga akan mendapat manfaat daripada aktiviti ini kerana penjagaan gigi bukan sahaja tertumpu kepada golongan kanak-kanak sahaja,penjagaan gigi memerlukan perhatian sepanjang hayat.

PDPA

Malaysian Dental Association shall ensure that the collection, use and disclosure of your personal data is consistent with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 ( 'PDPA' ). It is acknowledged that personal data collected and processed is obtained voluntarily and with your consent.

Privacy Policy

Diclaimers

Download MDA Apps

Copyright © Malaysian Dental Association. All rights reserved.
Web Graphic Design and copyrights are the property of VIVOHUB
MDA member data system, Hosting and Apps provided by iseleven