18. Pilih Berus Gigi Sesuai

18/04/2020

18. Pilih Berus Gigi Sesuai

img

Professor Dr. Rahimah Abdul Kadir

( BSc, DDS, MSD, MPH, DrPH )

img

Dulu kita membincangkan mengenal sejarah dan perkembangan berus gigi.

Tetapi ia tidak harus berhenti di situ sahaja. Para saintis barat tidak jemu-jemu berusaha mencipta jenis dan bentuk berus gigi baru yang bermacam rupa.

Cuba anda lihat di pasar raya, pelbagai bentuk berus gigi yang boleh dibeli. Tetapi tahukah anda bahawa berus gigi tidak sekadar direka mengikut hati dan citarasa si pembuat? Ia direka setelah melalui pelbagai penyelidikan. Para pereka yang selalunya terdiri daripada pereka fesyen alat dan para saintis bertengkus lumus memikirkan bentuk berus gigi yang paling sesuai dan menarik minat pengguna. Sebagai contoh, dari segi warna mereka mendapati cita rasa pengguna sudah berubah. Pengguna kini lebih menggemari warna pastel.

Gagang (batang pemegang) berus juga menjadi perhatian. Dahulu bentuk gagang hanya sata, lurus, panjang dan nipis. Kini ia sudah diubah kepada berliku, lurus tebal dan nipis. Semuanya mengikut citarasa pengguna. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa bentuk gagang berus penting untuk kumpulan pengguna tertentu.

Orang yang mengalami kecederaan atau kecacatan tangan lebih gemar kepada gagang yang tebal kerana boleh memegangnya dengan lebih selesa. Pengguna lain pula lebih selesa dengan gagang yang lebih nipis, kanak-kanak pula lebih suka dengan gagang gebu dan gemuk.

Kepala berus juga diselidiki oleh para pereka berus gigi. Ada yang berbentuk bujur, berbentuk ‘diamond’ dan ada pula lurus dan membulat di bahagian hadapan. Bulu berusnya juga sudah diubah dari semasa ke semasa. Dulu kumpulan bulu berus rata dan dibuat daripada nilon putih.

Kini terdapat pula yang mempunyai sebahagian bulu berus (yang terletak di bahagian hadapan) yang lebih panjang dan mempunyai warna pula.

Bahagian yang berwarna dinamakan sebagai ‘indicator tip’. Bulu yang demikian sebenarnya hanya sesuai jika anda memberus dengan gaya lingkaran kerana bahagian yang lebih panjang tadi seharusnya masuk ke bahagian saku gusi. Pereka juga tidak ketinggalan mencipta berus gigi yang menggunakan bateri atau bantuan elektrik. Bateri penggerak akan diletakkan dalam gagang berus. Bahagian memberus boleh tanggal, sesuai untuk dibersih setelah digunakan.

Tetapi anda mesti hati-hati tidak meletakkan gagang dalam air secara langsung kerana ia mudah rosak.

Berus begini amat sesusi untuk kanak-kanak cacat atau datuk dan nenek yang sukar menggerakkan lengan dan penggelangan tangan mereka.

Berus gigi manakah yang sesuai agaknya untuk anda? Sebenarnya semua berus gigi mempunyai fungsi yang sama iaitu untuk membersihkan permukaan gigi dan persekitaran mulut daripada dikerumuni oleh plak dan kuman.

Petua memilih berus gigi

Anda mesti memilih berus:

  1. Sesusi dengan saiz mulut. Jangan gunakan berus gigi dewasa jika anda masih kecil.
  2. Mempunyai gagang yang selesa untuk dipegang. Gagang tidak boleh terlalu panjang.
  3. Mempunyai bulu berus yang lembut atau sederhana lembut.
  4. Memberus gigi secara teratur.
  5. Memastikan semua permukaan gigi anda telah diberus dengan bersih.
  6. Menukar berus gigi sekurang-kurangnya tiga hingga empat bulan sekali atau apabila bulunya telah lusuh.
  7. Jangan lupa memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari,
  8. Anda juga digalakkan menggunakan ubat gigi berfluorida setiap kali memberus gigi. Ini akan memhantu menguatkan Iapisan luar gigi anda daripada serangan asid yang berterusan.