19. Menjaga Luka

18/04/2020

19. Menjaga Luka

img

Professor Dr. Rahimah Abdul Kadir

( BSc, DDS, MSD, MPH, DrPH )

img

Semua doktor gigi akan cuba tidak melakukan cabutan gigi pesakit kecuali jika kedaan terpaksa.

Lazimnya, setelah gigi dicabut doktor gigi memberi nasihat kepada anda cara menjaga luka yang terbuka selepas gigi dicabut.

Tahukah adik menjaga luka penting?

Seseorang pesakit itu akan mengalami rasa sakit yang tidak terhingga dan mengalami rasa sakit yang lebih teruk lagi jika tidak mengambi berat nasihat doktor.

Tetapi, jika and tahu bagaimana menjaga dia, anda akan dapat mengurangkan gejala atau komplikasi yang boleh berlaku.

Apabila gigi dicabut, kita akan mengalami pendarahan kerana terputusnya kapiler darah dalam akar gigi daripada salur darah induk.

Doktor gigi akan meletakkan kapas gauze di atas lubang luka serta menyuruh pesakit menggigitnya. Gigitan ke atas kapas gauze menimbulkan tekanan yang perlu terhadap kapiler darah kecil dalam gusi yang akan menghentikan darah daripada terus mengalir keluar.

Pada waktu yang sama, darah yang keluar di bahagian hujung akar gigi dekat tulang akan masuk ke dalam lubang yang telah ditinggalkan oleh gigi yang dicabut tadi.

Apabila lubang luka telah penuh terisi darah, maka pendarahan akan berhenti dengan sendirinya, biasanya antara 10 hingga 15 minit.

Bagaimanapun, pendarahan akan terjadi lebih lama jika pesakit mengalami infeksi gusi sebelum cabutan gigi dilakukan.

Pendarahan juga boleh menjadi lebih lama apabila gigi dicabut dalam keadaan abses atau bernanah di bawah akar gigi masih ada.

Keluarkan kapas setelah 15 minit dan biasanya terdapat hanya sata bahagian bekas darah pada bekas kapas gauze.

Jika kapas gauze itu dikeluarkan lembab dengan darah merah, kemungkinan sekali suatu komplikasi telah terjadi.

Doktor mungkin perIu menjahit lubang luka dan membubuh ubat untuk menghentikan perdarahan yang masih ada.

Anda juga tidak bo leh mengorek lubang luka dengan sebarang alat termasuk jari tangan, pencungkil gigi dan semacamnya.

Perbuatan itu akan mengganggu proses penghentian pendara han dan melambatkan pemulihan tisu sekitar lubang luka tadi.

Jika perlu berku mur, pastikan anda jangan berkumur secara berterusan kerana ini akan melambatkan proses penghentian pendarahan.

Jika ingin berkumur untuk satu atau dua jam pertama, lakukan dengan perlahan dan kumur sekali sahaja dengan menggunakan sama ada air biasa atau air garam sejuk.

Luka cabutan selalunya masih terasa sakit dan rasa sakitnya meningkat hari demi hari. Jika serius, segera berjumpa doktor. Doktor akan membekalkan pil antibiotik dan anda perlu mengambilnya sehingga habis, ini bertujuan mencegah proses infeksi daripada berulang.

Lubang cabutan yang tidak boleh mengecut dinamakan soket kering (dry socket).

Jika keadaan ini berlaku ia menimbulkan rasa amat sakit dan sekiranya dibiarkan akan memudaratkan kesihatan.

Keadaan kesihatan am anda perlu dibincangkan terlebih dahulu bersama doktor perubatan supaya rawatan cabutan berjaIan dengan selamat.

Ini penting kerana penyakit diabetes yang tidak terkawal akan menimbulkan kerumitan dalam proses sembuh luka dan pendarahan lebih lama boleh terjadi pada pesakit darah tinggi.