21. Ilmu Kimia dan Sains Pergigian

18/04/2020

21. Ilmu Kimia dan Sains Pergigian

img

Professor Dr. Rahimah Abdul Kadir

( BSc, DDS, MSD, MPH, DrPH )

img

Salah satu bidang sains yang penting ialah ilmu kimia yang berkaitan tentang bahan dan reaksi antara bahan.

Reaksi antara bahan kimia terjadi di mana-mana contohnya, apabila kita makan gula-gula, ia akan dipecahkan kepada pelbagai zat kimia termasuk yang menjadi zat berkhasiat atau sebaliknya.

Ilmu kimia penting dalam kerjaya pergigian kerana doktor pergigian banyak menggunakan bahan kimia dalam kerjanya sehari-hari.

Oleh itu, semua pelajar yang mengikuti bidang pergigian mesti belajar tentang jenis bahan, bentuk dan sifat bahan yang digunakan untuk setiap jenis rawatan yang dilakukan di dalam dan luar mulut.

Sekiranya anda pernah menerima rawatan, doktor gigi akan memberikan suntikan pelalian supaya anda tidak berasa sakit semasa gigi dicabut. Ubat pelali ini dibuat daripada pelbagai jenis bahan kimia sama ada sesuai untuk kanak- kanak, orang dewasa atau mereka yang mengidap penyakit merbahaya.

Kadang-kadang apabila gigi terlalu goyang, doktor tidak menggunakan suntikan tetapi hanya menggunakan bahan pes ataupun bahan semburan (spray).

Tindakan kimia sesuatu bahan kimia itu tidak sama dengan bahan suntikan kerana ia diperbuat daripada bahan kimia yang lain. Kalau adik-adik perlu tampalan gigi yang rosak sedikit, adik-adik perlu perhatikan bagaimanakah warna dan bentuk bahan itu?

Jika ia bahan logam amalgam yang berwarna kelabu, adik perlu perhatikan bagaimanakah ia dibancuh? Bahan tampalan amalgam memerlukan mesin pengadun untuk mencampurkan bahan logam amalgam kerana ia mengandungi pelbagai logam kimia yang perlu diikat secara kimia sebelum boleh dimasukkan ke dalam kaviti.

Ia juga memerlukan alat yang menyerupai pistol untuk memasukkannya ke dalam kaviti gigi yang rosak.

Apabila telah diadunkan, ia dimasukkan ke dalam kaviti dengan menggunakan sendok lurus plastik. Sejenis alat sinar juga digunakan untuk memastikan bahan itu mengeras. Semua bahan campuran mi memerlukan sukatan khusus.

Ini penting kerana semasa bahan itu diadunkan, hasil tindak balas kimia akan mengeluarkan gas dan bahan toksik lain yang boleh memudaratkan keadaan pesakit.

Selain bahan damar plastik, terdapat juga bahan damar yang khususnya digunakan untuk membuat gigi palsu tetapi sukatan campurannya tidak sama dengan bahan tampalan damar di dalam mulut.

Oleh itu, reaksinya juga berbeza antara satu sama lain. Ini kerana semasa dicampuradukkan ia menghasilkan gas dan bau yang boleh membahayakan pesakit.

Doktor gigi juga mesti mengetahui bahan kimia yang manakah lebih sesuai untuk menghapuskan bakteria pada alatan yang digunakan. Ini bagi mengelakkan peralatan rawatan menjadi mudah rosak.

Selain itu, doktor pergigian juga akan memberikan preskripsi ubat-ubatan kepada pesakit ketika diperlukan. Mereka mesti mengetahui ubat jenis manakah yang perlu digunakan sebagai bahan kumur dan kegunaan luar sahaja.

Jika doktor pergigian tersalah memberi ubat, ia akan membawa padah kepada pesakit dan profesionnya sebagai doktor gigi. Sekiranya anda bercita-cita untuk menjadi seorang doktor pergigian atau perubatan sebagai kerjaya masa depan, anda perlu memupuk minat membaca banyak tentang ilmu kimia. Berikan perhatian apabila guru mengajar mata pelajaran sains di sekolah